bintangku...


aku

aku

24.6.13

Update!!!!! =P

Assalamualaikum wbt...
lamanya tak update blog..da mcm hutan rimba dah..
berbulan2 xupdate...arini br bleh update..huhu
dek pelbagai kesibukan..xterupdate disini..
walaupun mcm2 cerita nk update kt sini.. :)

Alhamdulillah..masih diberi peluang oleh Illahi...
untuk berada diBumiNYA..Syukur... =)
setelah berbulan lamanya bergelumang dengan pelbagai kesibukan..
bulan2 yang lepas sibuk dengan praktikum..alhamdulillah berakhir bulan 4 aritu...
syukur..walaupun perlu menempuh pelbagai rintangan..

Terima Kasih Ya Allah...
bertarung sakit dalam praktikum...penuh cabaran...
3bulan praktikum..had untuk cuti hanya 3hari...
subhanallah...macam2 kena tempuh..
pengsan...jatuh...sebab bertahan xdpt nk cuti..
namun...Allah sentiasa ada untuk hambaNYA...
dah berakhir pun praktikum...berakhir dengan jayanya... =)
senyum lebar2...kurang ckit tekanan..
mengadap 3 folder y tebal cam fail menteri2.. hihi.. =)

tu diaaaaa.... :)
  

Dalam praktikum..mcm2 dapat belajar..
lebih formal dr biasa..kalo tahun lepas xuat ABM pun xpe..
bila praktikum..ABM mst ada tiap kali masuk kelas..walaupun cuma kad imbasan..
tp kena lebih syok3 kalo lectrer datang...hihi
walaupun kadang2 ustazah y terlajak nak main..hoho..
murid2 plak kalo xde game time blajar...muka sorg2..
kita tgk pon xsmangat nk ngajar.. huhu..
walaupun xlarat n xdaya nk buat y best2...
alhamdulillah..murid2 suka tiap kali nk ngajar..
tertunggu2 "beg doraemon" ustazah nk keluar pe arini.. ;)
jeng...jeng....jeng...hihi

ustazah xkreatif... :( tp ni je y tmapu untuk anak2...


Memang xlena tido ler time praktikum...
malam2 mmg kena berjaga jgk cne2 pon..
siapkan RPH..ABM...hoho...cukup mencabar jiwa raga..
nak2 kalo time lectrer nk dtg selia...serba xkena nk capai..:)
pengalaman y best! =) 


Last day praktikum...setelah di selia oleh pensyarah penyelia...trima kasih En. Subandi..

Alhamdulillah...
bila abis praktikum...mula sibuk nk final plak...aduyai...
itu y bz xabis2 tu..nak update kt blog pun xsempat2.. :)
final ni lagi laaaa....rasa mcm nk putus nyawa...ahaiiii..
mana nk sempat study...mengajar...balik da kol 5 ptg...
malam mata da layu...buka buku 15 minit..
buku y baca tuan...memang xleh nk fokus...cabaran2...
walaupun exam cuma 3 paper je ..

cuti pertengahan tahun bulan 5/6 ritu...
haaahhhh..perang pena mula lagi...
bleh tahan jgk soklan2nya..
Pendidikan Islam & Ilmu Pendidikan..
nota2 sampai xabis nk baca..aduyai..banyak sangat.. :(
Nak makan pun da rasa xslera..
syukur ada kawan2 yang banyak berkongsi...bincang..
kurang la ckit stress..nak serius sgt pon xleh gak..
sbb selalu dop potpet2..tetiba nk exam jadi bisu semua...huhu..
kena happy2 la...hihi..kurang sikit stress nk exam..
walaupun mata sorg2 da macam panda da...hihi..
kuat sangat berjaga.. :)

 kenangan terindah..moment@IPG RAJANG, SARAWAK..


Ukhwah terindah tercipta disini..
xlupa sampai bila2...sentiasa dalam ingatan..best sangat!
suka duka bersama..penguat semangat untu terus melangkah..
tq sahabat..
terutama..k.anis...k.lini..han..Din 
semua sahabat2 jqaf IPGR Batch 2012.. 
"korang memang best" :P
 



mood :: exam + nak balik.. =P


Alhamdulillah..
selesai exam..Allah saja y tahu...
hilang beban hutang sejuta rasanya...
punya rasa puas dihati..sampai cm2 skali.. :)
balik bilik..kemas2 barang..packing...
berbunga2 hati bukan main..hihi
terbang bersama kawan2..separuh kapal terbang..
dari sibu smpai ke kelantan..group kami je...
bising kemain..mcam2 ragam dorg ni..huhu..

 tq "Datin seri" & "Cik Seri" sudi  hantar "Puan Seri" kt a.port..xpasal banjir a.port Sibu.. :P


Alhamduillah...Hingga Kini masih di Bumi Serambi Mekah.. :)
menghabiskan sisa cuti sebelum posting ke mana2 yang nk di hantar oleh KPM..
Rasa pelik plak..dop umah...xuat pape..
slalu sibuk ngn budak2 kt sek..huhu...
sekarang kena manfaatkan masa yang ada bersama..
bila2 masa je akan di panggil.. :) 

huhhh..panjangnya bercerita arini...kena stop dulu..
next post plak kita sambung crita.. :)
kena ke dapur dah...biasa la..da jadi suri rumah sepenuh masa skrg.. =P
have a nice day..
walaupun arini mendung je...
JEREBU! =)

Assalamualaikum wbt...  =__=





18.3.13

Ahhio da kawin!! :)

Salam terindah buat semua... :)

hari ni just nak share2 gmbar je..hihi..
adik kesayangan kawin...
ahhio & rizal..
alhamdulillah..

- SELAMAT PENGANTIN BARU -

selesai dengan sempurna semuanya
211212
terindah buat dorg
moga cepat2 dapat baby..

kami...peace.... :P


::Moga kekal hingga ke syurga::

3.3.13

Detik dan waktu..

Assalamualaikum
salam penuh kasih sayang buat semua
alhamdulillah..diberi waktu utk melakar kenangan disini.. 
semoga siapa je yang membaca dalam keadaan sihat sejahtera..
gembira n ceria selalu..

Alhamdulillah..beberapa hari ni..
rasa sihat sdikit dari mggu sebelum ni..:)
syukur atas kurniaan Illahi..
ehmm xtahu nk crita apa..skrg da masuk bulan 3..
sekejap masa berlalu..dah 2bulan di tahun 2013..
semuanya dapat dilalui dengan baik..syukur Ya Allah..

banyak yang menanti di bulan mac 2013 sebenarnya..
moga2 semuanya dapat dilalui dengan baik..
kalo tahun 2012..bulan mac..adalah bulan yang sungguh menguji diri..
subhanallah...ajaib susunan Illahi..
setahun sudah melaluinya..moga terus kuat..:)

ehmm 15/3/2013...
tarikh yang sedang sy nanti sekarang..
ehmm buat siapa yang membaca..
doakan saya ye..moga saya kuat..
moga saya dapat melangkah dengan baik..
moga2 ada berita baik untuk saya.. :)
sungguh..pengharapan sy sangat tinggi..
semoga semuanya baik2..saya da mula xlena tdo..
Moga saya diberi kekuatan...apapun keputusannya..

Sahabat2 yang baca entri ni..
sy nak tanya..pernah x korang sakit belakang??
ehmm..kalo ada..cepat jumpa doc tau..
jangan biar sakit tu.. walaupun sakit ckit2..
sbb nanti bila lama dibiar..akan jadi selalu sakit..

 
sakit belakang ni mmg biasa pada setiap individu..
 cuma bagaimana kita menanganinya aje yg berbeza...
da tu yg ambil "ubat tahan sakit", urut dn mcm2 lg....
apa2 pun cuba mengelakkan dari melakukan aktvt lasak 
bila kita berasa sakit belakang....

sakit ni banyak sebab..ada yang sebab uat aktiviti lasak..jatuh n sbgainya..
kalo saya sendiri..sbb saya jatuh tangga 2005..
dan kesannya hingga kini..cuma kt sini saya nk kongsi info..
kalo yang sakit blakang jgn angkat barang ngn cara xbtol..
nanti makin sakit..n bahaya utk tulang..


ni cara yang tbaik untuk angkat barang.. :)

untuk elak sakit jugak kena kurangkan minum nescafe.. :)
dulu sy pun suka nescafe..maklum la..time blajar..
nak stay up kan..minum nescafe..tp sbnrnya xelok..
minum banyak air putih..yang penting susu..
haa susu..penting sgt utk penjagaan tulang belakang..
makan makanan yang berkhasiat..buah-buahan..sayur-sayuran.. :)

sakit belakang ni bila xray doc xdpt kesan..
kita kena uat MRI sbb sakit blakang juga berkaitan ngn saraf...
saraf2 yang bermasalah..masa kita jatuh ataupun masa kita angkat barang berat..
ada yang masa angkt barang berat..akan ada bunyi meletop pada blakang..
huk3 sakitnya...tp bahaya tu...
mmg jgn biar je..kena jumpa doc..utk xray atau MRI..
bila melibatkan saraf..kaki kita jadi sengal selalu..xbleh blipat ckit..mst cepat kebas
banyak lagi la..berdasarkan pengalaman.. :)

ehmm pape pun jagalah tulang blakang anda.. :)

bulan lepas jumpa doc...ehmm bulan ni kena jumpa pakar..huhhh..
sahabat2..doakan ye.. :)

doakan moga ada keajaiban buat saya..:) 

da bosan ngn mcm2 ubat.. :)

moga lepas ni makin ok...
xperlu makan ubt banyak2 lagi..
rasa hati yang sangat gelisah..MRI tu menakutkan aku.. :(
moga time jumpa pakar..kaki xsengal time tu..hihi :)

ok lah ye...next time kita sharing2 lagi.. ;)


::kuatkanakuyaIlahi::




24.2.13

Interaksi @ IPG Rajang

Assalamualaikum wbt...
Selamat Berhujung Minggu.. =_=
Alhamdulillah..diberi peluang untuk mengupdate..
sbb da lama sgt sepi disini.. :) 

Post kali ni..
nak mengimbau kenangan di IPG akhir tahun lps..
interaksi Nov/Dis...
terbaik punya interaksi..huhu...kelas+kelas+kelas+BIG..
aduhai...mmg penat amat..xpernah2 ag rasa gtu...
da rasa mcm budak sek...
kol 7.30 masuk kelas...sampai lah kol 4...
tiap2 hari gini..memang pengsan...
hari2 nk kena panjat tangga ke tingkat 4...mengah sungguh..

tapi interaksi kali ni paling best sbnarnya..
sbb ineraksi akan dtg da nk exam...
huhu..time tu xtahu la pe jadi..ngn kelas lg..exam lagi..
mmg jadi beruang la...paling best kelas bi..
semua kena kluar uat ucapan kt dpn dewan...
mmg tunggang terbalik semua..hihi..
tp madam ni plak sporting...syok2 je dia dgr...
semua ok katanya...padahal dia pun nk gelak guling2...:)

assignment...huhhuuu xpayah crita la..
tiap subjek ada...aduhai..dlm masa 2mggu tu jgk nk kena hantar..
nasib baik berkumpulan..sempat la pulun sama2..
bahagi2 topik..alhamdulillah...semua setel..sebelum masuk BIG...
BIG (bina insan guru) kena masuk hutan la kami 3hari...
lemah semangat sgguh nak dop khemah ni...
da la gelap..:/mmg tdo ngn lampu la...
malam 1st tu...tdo awal sgt..sbb takut gelap..hihi..
pastu tengah2 malam plak..ujan lebat..ahaaiii...
nasib baik khemah xroboh...depan khemah ktaorg terbang..
angin kuat..ujan plak lebat..aduhai...
mmg pengalaman y myeksa sgguh...
mlm kedua tdo kt dewan pgram...sbb hujan lebat..

pengalaman masuk hutan..daki bukit..mmg pengalaman yang xakan dilupa pai ble2...
uhukkkkk...injured xpasal2 masuk hutan..:( 
terjun bukit...satu hutan tu rasanya dengar suara budak panggil umi...
aduhai...xnak dah...nasib xtergolek2 jatuh bukit...abih satu badan sakit.
.kaki tangan semua dpt pakej..nasib baik xpatah tgn je,..lupa nk buka jam tangan...
tp rasa cm xpercaya plak dpt terjun bukit tu..huhu... :) 
tp yang ruginya..sbb xdpt training swiming..huk3...org len semua dpt pengalaman tu...
sape injured ke..abc ke..mmg xleh masuk training..so..ari tu jadi penonton jela..
ujan plak tu time dorg uat training..
kalo join pun mmg akan myusahkan org jgk..sbb ada y kejang..
hemm kenangan sungguh...masak sama2...xpernah2 lagi masak utk 50 orang...
interaksi aritu mmg merasa la...goreng mee...goreng nasi..3 kuali besar..huhhh...terbaik..:)
kenangan terindah.. :) trima kasih sahabat2... :)
korang mmg best,...rasa kasih sayang dlm berukhwah... <3 p="">


::Menyempat je pose sblum kelas...wif k.anis sayang..::

::Waiting : car service @ Sibu Town...wif k.lini cun...::

::Kami @ Durin Sibu....::

::Lagi & lagi..hihi..sebelum ke kelas..amik mood dulu..senyummm...::

::Makanan je kt meja..hihi..nk uat cne..bekalan kena banyak..kelas dr pg pai ptg..full..::

::onthway nak masuk hutan..huhu..muka excted je smua...before injured..huk3 =_= ::

::eksyen je la ngn baju tu...tp xdpt swiming..penonton tepi kolam..jadi photographer..::

::Mereka2 yang da xsabar nak kuak lentang...hihi..::

::Majlis solat hajat + jamuan perpisahan ust zawawi yang da dpt balik ke tganu..::

::sebelum balik semenanjung bercuti..jalan2 dulu...setelah memenuhkan ilmu didada..hihi ::
@Wisma Sanyan-Sibu

:: Kak Nurul..@Megastar-Sibu ::

:: yang mmg xtahan..rasa nak nangis..tq utk suprise bday party ni..huk3..
mmg suka uat org cam2...tq sbb usaha carikan secret receipe peberet i tu..
terharu sungguh makcik..pada tukang plan..mmg terbaik la..rasa nk cubit2 org je.. :)
malu kot..da la kuar pakai ntah pape..ingt nk g mana..aduhai..
pape pun tq skali lagi...sayang korang sangat2!!! :) ::
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Melakar kenangan terindah
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~




19.2.13

Praktikum2013

Salam Ceria..
moga bahagia selalu..
Alhamdulillah...masih diberi peluang untuk menjalani kehidupan..
moga kehidupan dilalui dengan indah.. :)

Tahun 2013 agak mencabar dari Tahun 2012..
bemula saat yang dinanti...PRAKTIKUM..
penuh debar nak lalui 12 minggu praktikum ni..
minggu ni da masuk minggu kelima..
lagi 7 minggu untuk dilalui..

alhamdulillah sampai hari ini..
murid2 bagi kerjasama..
guru pembimbing banyak bagi semangat n dorongan..
insyaallah akan cuba selagi mampu..

3kali di observe guru pembimbing..
komennya xbanyak...syukur alhamdulillah..
cuma perlu dipertingkatkan..aktiviti pun mungkin kena yang best2 ckit..
sbb murid2 ni bila ada aktiviti br dorg buka mata.. :)

minggu ni da buat "pintu ajaib" ngan "dadu bijak"..
beria2 nampak dorg blajar...
tapi bila da bnyak minggu..kering idea jgk nk buat aktiviti..
risau aktiviti melebihi masa p&p...
harap2 makin baik...nak cemerlang bukan senang..
kalo lulus pun da sangat baik dah...

esk lusa nk kena observe ngn pensyarah..
ya allah...rasa bdebar2..xtahu nk buat aktiviti ape pulak kali ni...
takut murid bosan kalo yang sama je aktiviti...
kena cari yang best2...search lagi google..:)
kali kedua diobserve pensyarah...pagi2 lagi..
nasib baik pagi..sbb murid tengah fresh..dapat trima laju ckit..:)

Proses P&P tahun ni pun nampak lebih baik...sbb murid tahun ni dop berebut2..
kalo sebelum ni tanya soalan takut2 nk jawab...
kali ni..bila tanya..laju je nk jawab..satu kelas angkat tangan..
kita plak y ssh nk tunjuk sape dulu..:)
sbb dorg beria sngat nk kumpul "Bintang celik jawi" ngn "Bintang celik al-quran"...
 beria2 semuanya..sbb suka sangat kumpul bintang...sbb da janji sape paling banyak kumpul..
ada ganjaran hadiah...berlumba2 la dorg kumpul bintang...:)

semakin hari semakin indah disini...
meskipun ada keperitan yang perlu dilalui..
silih berganti rasa itu..
moga2 hari-hari yang dilalui...sentiasa indah..sentiasa bahagia..
syukur atas segala kurniaanMu Tuhan...
kehidupan ini singkat...laluilah dengan indah.. :)

 ::potong dan potong bintang untuk anak2..:) ::




::Buat Kalian:


:: meeting pun curi2 potong...masa tu emas sangat..:) ::

::wajah2 mereka...::

Ya Allah...permudahkan mereka menerima ilmuMu...
kuatkan aku mendidik mereka..

::Laluidenganindah::


7.2.13

Terus Melangkah...

Assalamualaikum...
salam ceria..salam penuh kerinduan...

Alhamdulillah...syukur kerana masih diberi ruang untuk mencoret isi hati disini..
sungguh...rindu untuk meluahkan rasa disini...
namun..dek kerana kekangan masa yang sangat cemburu..
membataskanku untuk menghiasi laman ini..
hampir berbulan juga xdapat meluahkan rasa disini..
jutaan rasa hati menggamit...
kadang-kadang..kita perlu menerima..meskipun perit untuk ditatang..
pun begitu...senyuman masih lagi sudi hadir...
moga senyuman ini sudi dan setia selalu...
 Yang Terindah Pasti Susunan Illahi..Kita sebagai hamba yang sangat lemah..
terimalah dengan rasa redha..

2012 DITINGGALKAN....
detik waktu tu xmungkin akan kembali lagi..
pelbagai dugaan...onak...cabaran..membelenggu diri...
terkadang terasa tidak mampu lagi untuk dihadapi..rebah sendiri...
menangisi apa yang terjadi...tidak mengembalikan apa2...
yang pasti...REDHA itulah yang akan menggagakan kaki untuk melangkah..
percayalah..dugaan n cabaran itu..adalah kasih sayang ALLAH..
BERSYUKURLAH..dengan ketetapan Illahi..kerana apa yang disusun,
terindah buat kita..Dugaan diberi Illahi kerana...Allah memandang kita..
Allah xbiarkan kita untuk terus alpa...
syukur Alhamdulillah...cabaran dapat dilalui satu persatu..
Allah mempermudahkan jalan yang dilalui...
sembah syukur padamu Illahi...

Fasa kehidupan dilalui satu persatu...
memang lumrah manusia..dicipta Illahi..
pasti melalui setiap fasa yang disusun Illahi...terserahlah untuk kita melaluinya..
yang pasti jangan tinggal Allah... pasti jalan yang dilalui Indah..
Fasa baru yang sedang dilalui kini...
sebagai seorang isteri kepada suami dan juga seorang guru kepada murid..
bukan mudah untuk melalui fasa2 baru ini...
jika tidak kuat, pasti fasa ini gagal untuk dilalui..
alhamdulillah...hari demi hari..fasa ini dilalui dengan baik n indah..
proses pembelajaran terus berlaku...setiap apa yang baik..
kucuba teruskan agar lebih terbaik...
dan kesilapan itu..pasti kucuba elakkan dari terjadi lagi..

Buat yang tersayang...
maafkan daku kerana masih lagi tidak dapat berada disisimu kala ini..
 doaku sentiasa mengiringi selalu...
terima kasih kerana memahamiku...
terima kasih atas Cinta..kasih sayang..dorongan..semangat..
Moga ku terus kuat untuk melangkah disini..
jarak bukan penghalang...
moga2 satu hari nanti adalah yang terindah disusun buat kita..amin ya raabbb


Disini...
ku laluinya sendirian...meskipun rasa perit..terkadang tersangat lemah..
bila bisa kesakitan hadir...hanya Allah yang tahu..betapa lemahnya aku...
namun berbekalkan secebis kekuatan...langkah ini perlu diatur...
moga Allah permudahkan segalanya..
moga rasa sakit ini..cepat berlalu pergi...
Tanggungjawab guru bukan hanya mengajar semata...
tetapi perlu mendidik agar menjadi insan yang berguna...setiap kali menatap mata mereka..
tergambar betapa dahaganya mereka Ilmu dari insan bernama guru...
suasana yang jauh berbeza dengan disana...
siapa yang berada ditempatku..pasti rasa apa yang sedang dirasa..
moga Allah menguatkanku..untuk terus mendidik anak bangsa...
agar menjadi pelajar yang baik...yang sentiasa berada di jalan Illah...Amin Ya allah...


::CoretanRasaHatiDariInsanYangTersangatLemahDisisiMuAllah::


 

6.11.12

"MAKP 12"

.....Bertemu kembali....

5/11/12
Majlis Kecemerlangan Pelajar Sk.St.Patrick, Mukah

Alhamdulillah berjalan dengan baik dan lancar...
meskipun ada kekurangan y tak pernah diminta...tp majlis berakhir dengan baik
Tahniah pada anak2 pelajar yang berjaya..
yang mendapat pelbagai kejayaan dalam bidang kokurikulum mahupun kurikulum..
Ada rasa puas dilubuk hati...bila melihat kejayaan anak2 pelajar...
makin xpuas nk terus memberi tunjuk ajar pada anak2...
tahniah pada anak2 y j-Qaf..
dari tahun 1 hingga tahun 6...gembira tengok kalian... :)

kumpulan kkoir sekolah bersedia tggu ketibaan Yang Berbahagia 
Encik Dominic Adeng Edal
Mantan GB sk st patrick..

ibubapa, guru-guru n pelajar mengambil tempat..

Persembahan dikir barat Citrawarna 1Malaysia..dr tahun 4 dan 5..

Hiasan pentas dari Cikgu Manjadi & The Geng..

Gandingan MC :: Ngan Cikgu Ahmad Lili...terbaik la dia..:)
toce2 cikgu amat..sbb bagi tunjuk ajar kt mira..:)
walaupun lintang pukang tone suara..hihi..

 Da biz majlis br nk baca pantun..hihi..

 Alhamdulillah..da biz da Majlis..tahun dpn jgn lantik sy MC lagi ye...

 Trima Kasih...PIBG y support mkn ari tok..sedap amat...sy pulun umai je..sedap!

 Selamat menjamu selera...:) sy tambah air je..hihi..
jadi MC tp air xsedia...kering tekak..3jam kot..adehh..

 haaa...muncong2 mulut..

 geng j-Qaf sk st patrick 2012...:)

 wif my housemate...kak fatimah..nasib baik sempat siap baju kita..:)

wif jun..ex housemate..:)

alhamdulillah..semuanya bjalan ngn baik n lancar...
tahniah pada anak2 dan guru2 serta ibubapa yang menjayakan majlis arini..
jumpa lagi di post akan datang...
salam...:)